För att du ska få uppleva det av Umeå som intresserar dig, skräddarsyr vi turen efter dina önskemål. Här nedan har vi listat några förslag på turer så du kan bli inspirerad.

Kulturutflykter
1/2 dagsutflykt
Vi besöker exempelvis Gammliaområdet, Skulpturparken med ett trettiotal skulpturer av internationellt välkända konstnärer, Backens medeltidskyrka där en gång Umeås vagga stod, Baggböle herrgård, soldattorpen i Brännland och hällristningarna i Norrfors.

Ume Älvdal
1/2 dagsutflykt
Vi åker bl a till Baggböle herrgård, ursprunget till termen baggböleri, Sveriges nordligaste hällristningar, Stornorrforsens kraftverk med laxtrappan och Klabböle energicentrum med Umeås första vattenkraftverk.

Kriget 1808-1809
Hel eller 1/2 dagsutflykt
Västerbottens kustland spelade en stor roll under slutdramatiken av 1808-09 års krig mellan Sverige och Ryssland. Vid fredsförhandlingarna efter drabbningen i Ratan påbörjades en nu 200 år lång period av fred i Sverige. Finland som varit en del av Sverige i 600 år förlorades.
Resan inleds med krigsgravar och monument i Umeå, går vidare till Krutbrånet i Sävar samt Ratan, ”Norrlands hamn” med gammal bebyggelse, Kulturrum och mareograf. Turen på c:a 100 km kan också inkludera Bygdeå medeltidskyrka och Robertsfors bruksmiljö med museum.
En fängslande tur i krigets spår som inte får missas.

Norrbyskär
1/2 dagsutflykt
Här har du möjlighet att uppleva en intressant resa genom slätter och över vatten. Från krigsminnen i Hörnefors och Åheden till det hårt styrda mönstersamhället i Norrbyskär som Frans Kempe anlade 1890. Vi åker längs den spännande slingriga Kustlandsvägen med stopp vid bronsåldersgravar, bruksmiljön i Strömbäck och Västerbottens sista offentliga avrättningsplats.
Lär känna delar av Norrland och dess fängslande historia på denna 60 km långa resa.

Älgens hus
1/2 dagsutflykt
Vi besöker: Älgens hus, två konstverk efter Konstvägen Sju Älvar, Slöjdarnas hus
Älgens hus ligger ca 60 km från Umeå, vackert beläget en bit väster om Bjurholm. Där har Christer Johansson, f d stjärna i skidlandslaget, tillsammans med sin fru Ulla skapat en älgfarm, den första i Europa med tama älgar. Det hela började i liten skala 1996 när paret köpte de första kalvarna från Kolmårdens och Junsele djurparker. Sedan dess har älgfarmen vuxit ut till en förstklassig turistattraktion där du kan se bildspel, klappa och kanske sitta upp på en älg, mingla med de små kalvarna, smaka på älgost eller andra älgprodukter i restaurangen.

Olofsfors bruk
1/2 eller heldagsutflykt
Vi besöker: Kyrkomuseet, Tallbergsbroarna, Nyåker, Olofsfors bruk, ev. lunch på Olofsfors herrgård, Nordahlstatyn i Hörnefors, ev. Nordahlmuseet, Nordmalings medeltidskyrka, Klas Engmanmuseet, Håknäsbacken
Denna innehållsrika och varierande resa sträcker sig ca 150 km och går från den unika bruksmiljön i Olofsfors till byar som tros ha vikingatida ursprung. På höga sluttningar ser vi gamla fina gårdar med odlingsmarker som breder ut sig nedanför på den utdikade myrmarken.
Kanske minns du bungyjumpet i Gevaliareklamen, Oväntat besök – Tallbergsbroarna som stod för den svindlande höjden i hoppet över vackra Öreälven besöker vi också. Vi smakar Nyåkers pepparkakor medan vi lyssnar på brohistorien.
Hör den fascinerande berättelsen om invandrarna Jennings och Finlay som blev stormrika på affärsverksamhet under 1700-talet. I deras omfattande verksamhet ingick bland annat Olofsfors och Robersfors bruk.
En riktig inspirationsresa för blivande entreprenörer!