I begynnelsen hade Umeå två guider utan guideutbildning. Nils Frost, militär och en prydlig gentleman, steg in på turistbyrån och deklarerade att han kunde hela Umeå och blev anlitad. Den andra guiden var Saini Andersson, som hade fullt upp med finska grupper. Turistbyrån insåg att guideutbildning behövdes, den genomfördes år 1972.

Umeå Guide och Reseledarförening bildades 1973 och är en av landets äldsta guideföreningar. Utbildning hölls sedan vartannat år till slutet av 80-talet därefter 1996 och 2008. Föreningen är ansluten till SveGuide. SveGuides årstämma har hållits i Umeå år 1984, 2000 och 2009. IGC (Inter-Nordic Guide Club) höll årsstämma i Umeå 1986.

Efter utgivningen av Lars Widdings småstadskrönika 1978-81 ordnades vandringar ”I Widdings spår” två gånger i veckan. Dessa övergick sedan till stadsvandringar ”Öst på stan”. Bokhandlare Bengt Gyllengahm, nu hedersmedlem i Umeå Guideförening, var ordförande i köpmannaföreningen. Bengt sålde in idén att sponsra stadsvandringar och spred den till köpmännen i stan. Umeå Guideförening har haft sponsrade stadsvandringar på somrarna i drygt tjugo år. Det är unikt i Sverige att erbjuda vandringar så ofta, utan kostnad för deltagaren och under så lång period. Detta möjliggörs genom våra sponsorer. Stadsvandringar erbjuds av Umeå Guideförening från juni till augusti, alla veckans dagar. Vandringarna tar ca 1 1/2 timme och hålls på svenska, engelska eller tyska.

Umeå Guideföreningen erbjuder också guidade turer per buss med olika teman, cykelguidningar och beställda stadsvandringar. Se mer under Guideturer.