God dag! Jag är en av deltagarna under den pågående guideutbildningen. Vi är ett härligt, väl blandat gäng. Vi skiljer oss i åldrar, yrkesroller och intressen som några exempel. Utbildningen pågår framförallt tisdagkvällar där vi träffas, dricker kaffe, pratar och diskuterar men givetvis fördjupar vi oss i Umeå i många olika aspekter. Hittills har vi haft flera olika inslag. Vad sägs om en bit smakprov av KH2014: hur går det i processen, var är vi och vart vill vi? Vi har även haft gästen Marianne Folkedotter (berättarantikvarie Västerbottens Museum) där vikten av att berätta en historia betonades. Vi har varit på studiebesök Norrlands Universitetssjukhus och Medicinhistoriska Museet och tagit del av utvecklingen inom sjukvården. Det i sig är ju helt makalöst! Ikväll bär det av till regementet. Om några veckor till ska vi till Arts Campus för att leva oss in i den världen. Ni kan tänka er att jag uppskattar denna mix!

Historia är inte bara stadsbranden år 1888 utan även kungar, industriutveckling, militären etc. Det är mycket annat som utvecklar och skapar en stad. Jag är väldigt nöjd att jag kan lära mig av historien och få djupare förståelse för det som kanske händer imorgon. Min plan är att bo kvar i Umeå hela mitt liv (jag är 80-talist så i många öron låter detta säkert jättetråkigt hehe) men det är just det som gör mig extra intresserad. Jag vill lära mig mer!

Tinna Jonsson