Söndagen den 6/4 gick Umeå Guideförening visning på Stora Hotellet.

Stora Hotellet är Umeås anrikaste hotell och slog upp portarna första gången år 1895. I februari nyinvigdes hotellet och det hade renoverats med ett sjömanstema, vilket passar ypperligt då hotellet bland annat varit sjömanshus, och Umeå har en stolt tradition som skeppsbyggarstad. Vår värd på hotellet berättade bland annat om Gotthard Zetterberg som drev hotellet från starten. Självklart tittade vi in i hotellets restaurang som har fått namnet Gotthards Krog. Vi fick veta att de på söndagarna har en fast, prisvärd meny med olika teman.

GuideStoraHotellet

Hotellet har numera åttiotvå rum, från mindre kompakt rum – ”sjömanskojer” till hotellets största rum – sviten ”frihet”. Hotellet tillämpar som övriga större hotell, dynamiska priser, med andra ord att priset kan stiga upp och neråt beroende på tillgång och efterfrågan. Sviten har dock alltid ett fast pris på 6 000 kr.

Hotellet har en anmärkningsvärd inredning och den genomtänkta designen tillskrivs designbyrån Stylt Trampoli. Under visningen var det både ris och ros av gruppen och vi konstaterade att matrumsstolarna bland annat är klädda i sammet – ”allt kommer tillbaka”.

Gruppen fick även lite information om det nya hotellet U & Me samt Kulturväven, som är under uppförande. Enda besvikelsen var att gruppen inte fick se sviten samt den väldigt speciella trapp på tredje våningen, då man stängt av på grund av ett mindre arbete.

Visningen avslutades med kaffe och bulle i Kulturkaféet.

Korta fakta:

Umeås äldsta hotell

82 rum

Ingår i kedjan Worldhotels